Stap 3: Het slachtoffer lokaliseren

Wanneer een moordenaar iemand gaat vermoorden zal hij eerst moeten weten wie zijn slachtoffer is: wie wil je gaan vermoorden? Dit lijkt een overbodige vraag maar het is van enorm belang om goed voor ogen te hebben van wie je jezelf wil gaan bevrijden. Wie of wat is het dat je wilt kwijtraken?

Je zult antwoorden dat je jezelf wilt kwijtraken maar wie of wat is dat nu eigenlijk? Wie of wat noem jij 'jezelf'? Wie of wat veroorzaakt je lijden? Om hier achter te komen is het handig dat je eerst eens goed naar datgene kijkt wat jij 'jezelf' of 'ik' noemt.

Veel mensen denken bij 'zichzelf' aan hun lichaam maar het is niet het lichaam dat het lijden veroorzaakt. Wanneer het lichaam in een slaaptoestand verkeert dan is er tenslotte geen lijden. Het lijden begint pas als je wakker wordt.

Dat betekent dat je lichaam niet de boosdoener is; dat je lijden niet door je lichaam wordt veroorzaakt en we kunnen het dus als zodanig met rust laten. Je lichaam vermoorden om aan je lijden een einde te maken zou immers net zoiets zijn als je huis slopen omdat de inrichting je niet bevalt.

Wat veroorzaakt je lijden dan wel? Wie of wat moet je vermoorden om aan je lijden een einde te maken? We hebben net al gezien dat het lijden begint zodra we wakker worden dus daar ligt misschien de oorzaak. Wat gebeurt er als je wakker wordt?

Zodra je wakker wordt begint de pijn maar is dat zo? En wat is die pijn dan? Het is een diepe emotionele pijn veroorzaakt door angst en teleurstelling en verdriet, een pijn die soms in razende woede of totale verwarring kan omslaan als hij te hevig wordt. Het is eigenlijk één groot, bloedheet drama.

Laten we nog even terug gaan: je wordt wakker uit je slaap.
Wat is het allereerste wat er gebeurt?

Het eerste wat er gebeurt is niet je lijden maar je denken. Je herinnert je wie je bent en vervolgens herinner je de situatie waarin je verkeert en die is volgens jou zo ellendig dat het lijden weer een aanvang neemt. Je emoties; je slechte gevoel, je angst, je drama of woede ontwaken zodra je begint met denken. We hebben de 'boosdoener' gevonden!

Het lijden dat na je wakker worden begint wordt veroorzaakt door de gedachten die je hebt; door de ideeën die je over jezelf en de wereld hebt. Het lijden dat na je wakker worden begint is het gevolg van je denkbeelden.

Er bestaat geen enkele bloem die bang is om te bloeien, geen enkele koe die depressief is. Alleen het menselijk denken veroorzaakt deze vormen van lijden.

Maar niet getreurd, we hebben de dader iig gelokaliseerd: het is een beeld dat wordt veroorzaakt door je denken en je weet nu dus wat je moet 'vermoorden' om aan je lijden een einde te maken.