Stap 1: Bedaren

Deze eerste belangrijke stap kan ook een hele lastige zijn. Het kan namelijk zijn dat je in een crisis zit: dat je radeloos bent, woedend, gekwetst, in paniek, verward of onder invloed van medicijnen, drank of drugs. Het is totaal contraproductief om onder die omstandigheden iets te beslissen of informatie tot je te nemen en daarom is het belangrijk dat je eerst even de tijd neemt om tot bedaren te komen.

Wat er ook op dit moment aan de hand is: weet dat het weer voorbij gaat. Probeer even te landen, ga op bed liggen, slaap er een nacht over maar zorg er iig voor dat je de informatie op een rustige manier tot je kunt nemen, zodat je het op een weloverwogen manier tot je door kunt laten dringen. Grote kans dat je al de nodige portie ellende achter de rug hebt dus een beetje meer tijd kun je wel handelen.

Bedenk bovendien dat je besloten hebt een einde aan je lijden te maken. Dat besluit betekent dat het probleem feitelijk al is opgelost. Het besluit alleen al kan je al rustig maken: er is immers verlossing onderweg en er is daarom niets meer waar je je nog zorgen over hoeft te maken.